Se alla

Språket är nyckeln till integration!

Varje människa ska ha en ärlig chans att komma in i vårt samhälle. Vi ska ha en integrationspolitik som skapar möjligheter och ställer krav.

Vi accepterar inte det utanförskap som finns i Sverige. Nya svenskar hamnar i trångbodda förorter präglade av kriminalitet och låga skolresultat.  Mångas frihet och möjligheter är begränsade eftersom de saknar jobb och har bristande språkkunskaper.

Invandringen har berikat Sverige genom århundraden, och vi vill att det ska fortsätta vara så. Då måste invandring bli mer än att resa över gränsen. Alla människor som kommit till vårt land måste få chans att komma in i samhället. Därför har vi en plan för att bryta utanförskapet.

Det måste bli enklare att snabbt få jobb och egen försörjning – även för dem som inte pratar bra svenska eller saknar utbildning. Idag hamnar många nya svenskar i bidragsberoende och vi går miste om deras potential. Vi vill införa inträdesjobb för unga och nyanlända med lite lägre lön på första jobbet och enklare regler.

Varje människas frihet måste försvaras oavsett vem man är eller var man kommer ifrån och därför måste parallellsamhällen motverkas. I vissa förorter dominerar andra normer och regler än våra demokratiskt beslutade. Det ska motas tillbaka. Hedersrelaterat våld och förtryck måste bekämpas genom mer kunskap men också strängare straff. Vi vill införa ett stopp för nya religiösa friskolor eftersom de motverkar integrationen. Inga offentliga medel ska gå till odemokratiska organisationer eller föreningar som motverkar integration och jämställdhet.

Vi ska inte vara ett tudelat land med en del av befolkningen som lever med färre livschanser. Sverige ska vara möjligheternas land.

Språksatsning i förskolan

Många förskolor med hög andel barn med annat modersmål vittnar om att det är svårt att rekrytera personal med rätt språkkompetens. Därför vill vi göra en riktad satsning mot dessa förskolor för att de lättare ska kunna rekrytera och behålla personal.

Obligatorisk språkförskola för barn till nyanlända

Barn till nyanlända ska skrivas in i förskolan på minst 15 h/vecka för att på så sätt snabbt få möta det svenska språket och på det sättet få bättre förutsättningar att sedan klara skolan.

Språkkrav på anställda i välfärden

För att kunna arbeta inom den kommunala omsorgen ska arbetstagaren kunna prata svenska på en acceptabel nivå. Detta är viktigt såväl för barnen i skolan som att de äldre ska kunna känna sig förstådda samt kunna kommunicera med personalen.

Inför Sundsvallsmodellen

Sundsvallsmodellen är en utvecklad komijobb-modell, vilket innebär att deltagaren växlar sitt försörjningsstöd till en lön, både inom kommunens verksamheter och bolag, men även ute hos privata företag.

Kombinera jobb och SFI

För att inte bara lära sig språket i skolbänken utan även ett yrke är det viktigt att kunna kombinera SFI med praktik ute på arbetsplatser. Där lär man sig ett yrke, men man får även möte svenska i vardagen.